Επιμέλεια συνεντεύξεων: Γιώργος Κολομπάκης
Φωτογραφίες: Γιάννης Τζανάκης, Εikonotopio

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Για να διασφαλίσω την ολοκλήρωση του έργου που έχουμε ξεκινήσει. Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ανοίξαμε σχεδόν όλα τα θέματα της πόλης: από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και τις οκτώ νέες σχολικές μονάδες έως τις ριζικές αλλαγές που προβλέπονται στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης μέσα από το νέο κανονισμό κοινοχρήστων χώρων, τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Σχεδιάσαμε και βρήκαμε τη χρηματοδότηση για τα Χανιά των επόμενων δεκαετιών και – όπως είναι επόμενο – διεκδικούμε και την ευθύνη για την ολοκλήρωσή αυτού του έργου που ήδη υλοποιείται. Δεν απευθυνόμαστε στους δημότες με ένα πακέτο ωραίων ιδεών αλλά με εγκρίσεις, χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Πολύ συνοπτικά: την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει στον επαγγελματικό και κοινωνικό μου βίο και που εμπλουτίστηκε σημαντικά μέσα σε αυτά τα χρόνια της Δημαρχίας μου, γύρω από σύνθετα, πολύπλοκα και χρονίζοντα ζητήματα του Δήμου μας, την επιμονή στο κυνήγι του στόχου μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας (κάτι για το οποίο συχνά με «μέμφονται» οι συνεργάτες μου) και το ότι είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και θεωρήσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Πώς επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Η διάθεση προσφοράς στα κοινά, οι γνώσεις και η εμπειρία τους σε συγκεκριμένους τομείς και οι αντιλήψεις τους για το σήμερα και το αύριο του Δήμου και η προσήλωση στις έννοιες της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Το κυκλοφοριακό – συγκοινωνιακό, η ορθολογική επέκταση της κατοίκησης και των οικονομικών λειτουργιών της πόλης στο άμεσο μέλλον (χωροθετήσεις, υποδομές κτλ) και η βελτίωση του οδικού δικτύου.

Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Στη δική μας περίπτωση, καθώς είμαστε ήδη η δημοτική αρχή, φοβάμαι ότι δεν μπορεί να είναι μόνο τρία. Έχουμε τόσα έργα σε εξέλιξη ή και στην αφετηρία που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω τρία, θα προσπαθήσω, όμως, χάριν της ερώτησης. Η μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πνεύμονα πρασίνου και κυψέλη αναψυχής και πολιτισμού έπειτα από 6 δεκαετίες αναμονής, η εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που αλλάζουν τα Χανιά, η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς και η ανέγερση των 8 νέων σχολικών μονάδων, μεγάλα έργα που έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
Καθημερινότητα, ανάπτυξη, υποδομές.

Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Αυτό που πρέπει να κάνει ένας δήμος είναι να φροντίσει να είναι ελκυστικός ο προορισμός. Ό,τι κάνουμε είναι η έμμεση στήριξή μας στην τουριστική οικονομία: Φροντίδα για την καθαριότητα και την ευπρέπεια των δημόσιων χώρων, μέριμνα για υποδομές υψηλών προδιαγραφών (οδοποιία, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι…), η ανάδειξη των μνημείων μας, η υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων και δράσεων σε όλη την διάρκεια του χρόνου, για τη διεθνή προβολή των Χανίων ως προορισμού υψηλής αξίας για τον επισκέπτη και την ανάπτυξη του τουρισμού όλες τις περιόδους. Όσο για το το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb έχω να πω ότι είναι ωφέλιμες οι τουριστικές μισθώσεις αυτής της κατηγορίας, αλλά πρέπει να μπούνε κανόνες από την πολιτεία τέτοιοι, που θα εξασφαλίσουν την ισορροπία που χρειάζεται για εξασφάλιση της μόνιμης κατοικίας.

Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Ο Δήμος Χανίων κατάφερε και αντεπεξήλθε με επιτυχία όχι μόνο στις δυσκολίες της κρίσης που σοβεί από το 2010, αλλά και με τις πρωτόγνωρες πανευρωπαϊκά καταστάσεις του 2015 με capital controls κ.ά. Τώρα πια μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος Χανίων είναι νοικοκυρεμένος οικονομικά, εύρωστος και με μια σωστή και αποδοτική οικονομική λειτουργία. Κι όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση των δημοτών, αντίθετα μειώσαμε παράλληλα τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς ύδρευσης. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει περισσότερα από 100 εκ. ευρώ για έργο στις υποδομές του Δήμου μας, που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Δεν με απασχόλησε ποτέ τέτοιο δίλημμα, γιατί ακόμα κι αν δεν ήμουνα εγώ υποψήφιος η παράταξή μας θα συνέχιζε την παρουσία της.

 

Πηγή